Ti dager fra Kongsberg til Skien. 157 km. En skulle tro at det var vanskelig å gjennomføre, for høres jo egentlig skrekkelig lenge ut. Men er det hele sannheten?

Jeg tror det ville overrasket noen og enhver hvordan alle(og da mener jeg alle) ville overlevd og etterhvert nyt den fantastiske naturen som vi har her til lands. Jeg kan lette skjønne hvorfor en kan trekke seg for å gjøre en slik tur. Det er mange forhold som skal ligge til rette for at alt skal gå som det skal. Men terskelen for å ta en slik tur føler jeg er større enn hva den trenger å være. For alle som har litt erfaring er det å være på tur i ti dager, ikke stort mer enn det å være på tur i to eller tre. En har med seg det akkurat det samme foruten om mat. Maten krever også litt mer forarbeid både for at en skal få i seg tilstrekkelig med energi og næring, men og for at den skal holde seg hele turen.

Hvis en starter i det små med noen overnattingsturer og en naturlig progresjon i antall dager og ferdighetsnivå så er en opp på ti dager før en vet ordet av det.
Det viktigste er planleggingsfasen. En god forutsetning for turen er at en føler seg trygg med gruppa og at dere har et felles mål og motiv for turen. Når dette er justert er mye gjort. Resten er formaliteter som gjør at turen skal gå så lett som mulig. Jo flere detaljer og omfattende den er jo mer kan dere improvisere og ha sikkerheten i behold. En plan er jo et utgangspunkt men det er jo ingen plan uten unntak. Gjøres det en god jobb her er mye gjort under gjennomføringen.

Selve gjennomføringen er jo bare en fryd i seg selv. Da er det bare å sette seg tilbake å nyte det hele.net er jo faktisk dette som er målet. En må orientere for å finne frem. Kart kan alltid spille en et lite puss. Det er ikke alt en kan leses like godt ut av det så en må følge planen og improvisere etter som turen går. Det vil jo alltid være faktorer som kan endre seg. Været er et godt eksempel. Det varierer hele dagen igjennom og gjør at en må tilpasse seg. Det viktigste er å spille på lag med naturen og ikke mot den. Ta å utnytt de mulighetene en får til å gjøre det beste ut av turen. Er det en topp å gå på som ikke står i planen så gjør det. Finner dere den fineste leirplassen en kilometer før dere egentlig hadde tenkt. Slå dere ned og nyt det hele.

Turen vår var en av de lengre blandt gruppene. Vi hadde noen gode dagsmarsjer mellom en og halvannen mil. Noe som i skogsterreng er greie dagsetapper for en gruppe på seks. Det er jo alltid hensyn som må tas. Noen må på do, fylle vann eller knyte sko. Det er dette som gjør en gruppe så flott. Alle setter sitt preg på turen, bidrar med sin kunnskap og gjør den spesiell. Vi hadde noen flotte dager i skog og skogsdekte fjell. Vi fyrte noen flotte tyribål som knitret godt opp mot den stjerneklare himmelen. Selv om soveposene ikke alltid var like varme i frosten fikk vi oss en god nattssøvn til morgendagens etappe som alltid brakte nye opplevelser. Vi fikk oppleve både solskinn og tett tåke. Vi måtte svelge vår egen stolthet og ta avgjørelsen om å slå leir i skumringen selv om vi ikke hadde nådd helt målet. Selv om ikke alle hadde for mye mat greide vi oss sammen. Noen hadde mer og vi utlignet hverandre på styrker og svakheter.

Utrolige naturopplevelser stod for tur. Vi fikk anledningen til å padle deler av Telemarkskanalen noe som var et imponerende skue. Slik ingenørkunst og utførelsen av det på slutten av 1890tallet er svært imporende. Etterhvert forsvant vi også inn i blandt de mange vann tredd på en stor. Med små overbæringer så lett som bare det slukte vi milene innover. Høstfargene som har tatt over i skogene gjorde det til et imporende skue.

Turen ble avsluttet i Herre. Selv om en var klar for å komme hjem så er det en helt egen følelse å ha gjennomført noe slikt. Det er både en tilfredshet og en mestringsfølelse som ikke kan måle seg med noe annet. Bare det enkle ved å fyre et bål, lage mat, sette opp en presenning unde alle slags forhold er noe som høres enkelt ut men det er utrolig hva det kan gi.

Jeg vil bare takke alle på gruppa mi som gjorde turen til det den ble. Ti dager er bare en ren nytelse uten noen krav til ekstreme ferdigheter eller overlevelsesevner. Start planleggingen og realiser drømmene du går å bærer på nå i dag. Ha det gøy. Sees så lenge!