Hjelmen.

En skal alltid bruke hjelm. Det sier vi til barn som starter på ski. Når vi blir eldre gjør vi ofte det motsatte. Hvorfor og hvor går grensen for når vi skal bruke hjelmen eller ikke?

Jeg har lenge dratt den mellom topptur og fjellski. Konsekvensene av et fall er større desto mer fart og hvor uforutsigbart terrenget er. I år gikk jeg til innkjøp av et par Åsnes Storetind ski, 75mm med vidje og lave plast sko. Dette var en oppgradering for å få mer glede ut av fjellskiturene. Men dette utstyret har også gjort at jeg har forandret litt kjørestil. Jeg har begynt å «dra på» mer. Bredere ski og støvler har gjort at jeg har kontroll. Men er det da fortsatt fjellski i det samme segmentet som før?

Turen og ingen hjelm?

Etter tapet av teltet var det ikke forsvarlig og dra videre innover. Vi var ikke så langt unna Oppdal hvor familien min har hytte. Dermed hadde vi muligheten til å dra dit for å fortsette turen ved å gå dagsturer med utgangspunkt i denne hytten.

Den første dagen gikk vi mot en topp som heter Stensesbrona. En fantastisk tur med flott nedkjøring. Forholdene var veldig bra fra toppen og ned til midten av skogen. Der gikk den mer over til ordentlig kvalitetsgjennomslag. Så tøff som jeg skulle være kom jeg i relativt høy fart ut av sporet og ut blant noen trær på en gjengrodd eng. Her gikk jeg igjennom stupte fremover og snurret rundt.

Jeg satte meg opp og kjente jeg var ør i hodet og nakken. På bakken rundt meg så jeg at det var flekkvis rødt. Jeg tok meg til hodet og kjente en dyp kløft. Så klemte jeg til og fikk vinket inn de jeg kjørte sammen med. De var snarrådende og fikk på en bandasje med kompress på hodet. Heldigvis var vi ikke så alt for langt unna. Selv sto jeg på ski ned igjen til hytta. Hvor taxien ankom noen minutter etter. Han kjørte oss til et av to legesenter i Oppdal sentrum. Hvor det viste seg etter at taxien hadde kjørt ikke var det riktige. Men etterhvert kom vi til det riktige stedet. Selv om legen ikke var i det beste lunet og Håkon måtte assistere på syingen kom jeg meg hjem med et 9 cm langt kutt og 10 sting som lukket det. Etter noen dager oppdaget jeg også at skien min var knekt.

Kuttet.

Kuttet etter noen dager.

En stor hevelse i pannen noen dager etterpå.

Etter noen dager så jeg også at skien min var knekt.

Etterpåklokskap.

I etterkant burde jeg jo hatt hjelm. Jeg hadde ikke dette tilgjengelig ved dette øyeblikket så det hadde ikke vært et alternativ. Men dermed burde jeg tatt en større sikkerhetsmargin. Selv om en kan ta større sjanser når en er nær vei og sivilisasjon bør en tenke på konsekvensene. Som oftest går alt bra men av og til kan man støte på en stein som ligger begravd. Det var ikke verdt det og turen videre ble dermed punktert for min egen del. Jeg var svært heldig og kom unna det hele med et relativt stort kutt. Men jeg kunne lett ha unngått det både ved å bruke hjelm men også kjøre litt mer sikkert. Snøen var ikke verdt det, ikke omgivelsene eller resultatet heller.

Så i all etterpåklokskap vil jeg oppfordre alle til å tenke over hva en gjør og om de mulige konsekvensene av utfallet er verdt det. Jeg skal iallefall heretter bruke hjelm både på topptur og fjellski. Hodet mitt er for verdifullt for å sløse det vekk.