Fjellboka.no

Alltid ute på et nytt eventyr.

Etter tre sesonger har skiene virkelig fått prøvd seg på tidens test. Den har de også greid svært godt. De er fortsatt i relativ tipptopp stand. Etter tre år er det nå svært spennende å se både hvordan byggekvaliteten har vært og hvordan designet vårt har fungert i forhold til andre serieproduserte ski.

Det tekniske bak skien.

Målet og tanken bak skien var å få en lettsvingt og leken ski som flyter godt i løssnøen. Med mål på 168 – 138 -158 var skien en av de bredeste på markedet og på den måten fikk vi også testet litt grensene på hva som var mulig. Radiusen var på rundt 20m og den var hele 196cm lang. Trekjernen på ble ved produksjonen snudd opp ned slik at profileringen(Tykkelsen på kjernen som er forskjellig fra tuppen hvor den er tynnere til midten hvor bindingen er montert og en må være tykkere) ble snudd opp ned. Med en rocker så ble den effektive lengden i bakken ikke noe større en 20 cm. Vekten har jeg dessverre ikke helt oversikt over men med NTN montert var  det ikke den største forskjell på den hjemmelagde enn med 4FRNT Renegade 2012 med Marker Duke montert noe som ikke er så aller verst.

Dommen

Etter å ha brukt den som «første ski» uansett forhold har jeg virkelig fått testet den. Inntrykket jeg sitter med er til tross for størrelsen er det en ganske lettkjørt ski. Den flyter utrolig godt og har lyst til å være med på leken når du oppmuntrer til det. Selv om jeg vingler litt mellom randonee og telemark valgte jeg å montere NTN på disse. Ikke noe jeg angrer på men NTN er jo ikke de letteste så det måtte bare kompenseres med form. Skien i seg selv har vist seg å ha kvaliteter blant de beste. De har innfridd på de fleste områder. Det er to punkter hvor det har skjedd noe. Det er endene på stålkantene som har sklidd ut av sporet sitt. Grunnen til det kan være mange, både dårlig håndtverk og hard kjøring men det har ikke blitt noe verre. Det andre er at kantene på designlaget har flaket av. Dette kunne vært unngått ved å bruke litt sandpapir for å avrunde kantene tidlig i prosessen. Det jeg selv ikke har følt meg helt komfortabel med er valget mellom telemark og randonee. Men det er en helt annen diskusjon som jeg ikke vil begi meg utpå akkurat nå.

Alt i alt har det vært utrolig morsomt å få muligheten til å kunne lage sin egen drømmeski. Det blir jo et kompromiss for en får ikke alt en ønsker seg i en ski selv om en lager den selv. Men den har vært trofast og har virkelig gjort jobben sin. Så får vi se hva høsten bringer!

Legger ved en link fra Friflyt.no:

«Drømmepudder på hjemmelagde ski»

 

2 Responses to “Hjemmelagde ski”

  • Yngve Nordskag

   Heisann Arild.

   Det er mange måter å bygge/lage ski på. Et alternativ er å høvle ut emner av heltre til en typisk fjellski. Den andre som jeg gjorde og da via Øytun Folkehøgskole var mer lik den serieproduserte skien som de fleste produsenter bruker. Her er det utrolig mange veier å gå og kun fantasisen som setter en stopper. Men du må ha en type presse (her er det også mange forskjellige veier å gå. Vi hadde en mekanisk presse som gikk på en kompressor. En annen måte å gjøre det kan være å en gammel melkemaskin og prøve å lage en vakuumpresse. Har brukt en enklere utgave av denne til å bygge longboardplater (http://www.roarockit.com/) som fungerte veldig bra. I tillegg til en presse må en ha ulike typer materialer som lameller (deler som skaper en trekjerne) av tre; her er det mange typer tre som er brukt og hvor alle har ulike egenskaper så her er det også å være kreativ og mye prøving og feiling. Det hadde også vært spennende å lage med en skumkjerne som kanskje hadde redusert vekten? Glassfiber og Karbon i ulike format og sammensetninger for å få den stivhet, styrke og holdbarhet. En må ha epoxy for å lime det hele sammen. En må ha såle og ståkanter. Har ingen erfaring med å lage ABS-plast i sidekantene men dette er sikkert mulig. Ulike verktøy kreves også iallefall for enkelhetens skyld. En håndholdt fres kan være en fordel, en dimensjonshøvel for profilering av trekjernen(den er jo tynnere på endene og tykkere på midten for å få montert bindinger og ulik fleks og styrke på skien.

   Alt i alt er det endel som skal til. Mye kan lånes og leies, noe må bare kjøpes inn men en kommer langt med enkle midler.
   Mange tips finnes på http://skibuilders.com/ og det finnes sikkert enda flere steder med informasjon.

   La meg få høre om og hvordan det går om du starter med et prosjekt.

   Mvh Yngve!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS