Utstyr. Hva hadde topptur vært uten ski på beina eller den hyggelige regnskuren uten skallbekledning? Mye av det vi gjør er på grunn av utstyret. Alle(!) har et forhold klær og duppeditter av metall, plast, ull og carbon ++. Jeg har vel fått på meg det rykte at jeg er en som har alt. Det kan jeg ikke akkurat nekte for samtidig som jeg føler at jeg skyter meg selv litt i foten når jeg skriver om akkurat dette. Men jeg synes det likevel er viktig å understreke ansvaret vi har for det rundt oss.

Utstyr

Hvorfor trenger vi noe nytt når vi allerede har noe som fungerer? Det kommer stadig noe nytt og jeg følger villig med på trenden med alt som kan gjøre hverdagen ute lettere, sikrere og enklere. Kanskje gjør det en god opplevelse enda litt bedre. Jeg prøver å forsvare det med bruk. Jeg bruker det meste av tiden min på å dra ut. Men det er nok fortsatt mye som ikke brukes på langt nær så mye som det fortjener. Så hvorfor vi er så lystne på å alltid kjøpe nytt? Ofte har vi noe som fungerer godt men som vi føler kunne vært annerledes, bedre, nyere, ny farge, «hadde jeg bare hatt den så hadde alt ordnet seg». Det er mye som gjør at vi kan forsvare noe nytt.  Men jeg føler at vi er kommet til et punkt der vi nå må begynne å ta hensyn.

Av og til er det nesten som jeg føler at noen av turene forsvinner mellom alt utstyret.

Det er miljøet jeg skal slå et slag for i dag og slaget rettes mot forbrukersamfunnet. Det viser seg at vi som driver med friluftslivsaktiviteter, vi kjøper ikke bare mye nytt utstyr. Vi reiser mye mer enn andre grupper. Vi benytter oss av både med bil og fly over lange strekninger. Det er jo selvfølgelig positivt å drive med aktiviteter utendørs, men det drar ofte med seg mye som ikke er fullt så bra. Vi tenker om oss selv at vi er miljøbevisste og til en viss grad er vi det. Men av og til er det nesten som jeg føler at noen av turene forsvinner mellom alt utstyret og reisingen.

Photo 2013-04-25 10.14.00 AM

Men jeg skal ikke drive med noe skremselspropaganda. Jeg kommer ikke til å slutte å kjøpe meg nytt utstyr og jeg kommer ikke til å slutte å reise. Men jeg stiller så spørsmålet og kommer med en oppfordring til alle (og spesielt til meg selv). Hva kan hver og en av oss gjøre for oss for at vi skal fortsette å kunne nyte denne fantastiske naturen? Det er ikke snakk om noen revolusjon men en liten bevisstgjøring. Selv har jeg for eksempel fått noen nye skalljakker på reklamasjon selv om det kanskje ikke strengt tatt hadde vært helt nødvendig. Jeg har mye jeg sikkert kunne ha greid meg uten og jeg kan bli enda flinkere til å utnytte det jeg har rett utenfor dørstokken. Poenget mitt er at vi kan alle gjøre noe. Kanskje vi bør bruke nærmiljøet vårt mer for å forsvare de lengre reisene? Kjøp klær av merker som er miljøbevisste. Slit ut det du har før du kjøper nytt. Kjøp kvalitet. Tenk over hva du egentlig trenger. Og ikke minst må vi bruke det vi har og dra ut der det betyr noe.

Ta et valg. Så skal jeg gjøre det også.