Mørket kom fortere enn vi tenkte.

I hver vår bil, fra hver vår kant. Jeg og min bror, Rune,  møttes på midten (Oppdal)  for en prøvetur før påsketuren på kryss og tvers av Hardangervidda.  Et morsomt prosjekt som enhver med litt respekt og ambisjoner innen vinterfriluftsliv bør gjennomføre. Før vi visste ordet av det hadde tiden allerede løpt fra oss og mørket lå som et teppe før vi kom oss avgårde. Med sekk og pulk ferdig pakket ruslet vi avgårde med kompasskurs innover i mørket.

IMG_1835 IMG_1840

 Teltlivet om vinteren.

Rutiner, rutiner og flere rutiner. Ikke få snø inn i teltet!, hvor tar vi snø til å smelte?, fyring av primus, har vi bardunert godt nok?, graving av kuldegrop og ha orden i sysakene. Alt skal være i på plass for at en skal kunne sove godt i posen om natta. Slik at når vinden står på som verst ute, så kan en lukke øynene å slappe av inne.  Ofte sover jeg med et øye åpent og er beredt til å rykke ut. Det er både spennende og avslappende på sin egen måte å ligge å høre på vindkastene som virkelig tar tak i teltet og gjør sitt beste for få det over ende.

IMG_1866 IMG_1875

Jevnt og trutt.

Sett en fot foran den andre. Gjenta prosessen. Ja, det er vel stort sett det en gjør i løpet av disse dagene på fjellet på langtur. Ensforming, enkelt og banalt. Det er pussig fenomen hvordan vi drømmer om å gjøre disse turene. Aleksander Gamme, Cecilie Skog og alle som gjennomfører slike turer er flotte forbilder. Men hvorfor i all verden gir det oss den tilfredstillelsen å gjennomføre disse turene? Og hva gir det oss egentlig? Er vi på vei tilbake til røttene våre og det enklere liv? Jeg tror det.
IMG_1877
IMG_1904

Natt, vind og vær.

Teltet kom opp rundt klokka 17 på lørdags ettermiddag. Det var en liten vind fra sørøst og litt snø som strøk bortover snøoverflaten. Mørket senket seg. Vinden bygde seg opp og ble stadig sterkere. Fra å forsiktig stryke langs siden begynte det å spenne seg i bardunene. Det hulte og peste rundt teltet. Snøen pisker deg i ansiktet når du går den siste runden rundt og sjekker at alt er stramt. Inne står jegergryta og bulguren og putrer.  Når en endelig er god og mett er det ikke annet enn å legge seg i posen, lukke øynene og våkne opp neste dag.

IMG_1916
IMG_1927

+ Grader og klabb som aldri før.

Det som skulle være en lett og fin marsj tilbake til Kongsvoll ble med en forandring fra minus 8 til pluss 4 grader ikke en spesielt hyggelig fornøyelse. Det som kjentes ut som et halvannen meter langt beist under hvert bein og en god blanding av honning, tjære og lim gjorde at både krefter og motivasjon ble satt på prøve.

IMG_1933 IMG_1936 IMG_1940
IMG_1944Nedenom og hjem.

Vi kom oss ned til slutt. Da var det avgårde for å fullføre riutalet med litt ordentlig junk på bensinstasjonen og planlegging av neste tur. Med alt av vær og vind var vi fornøyd med utfallet. En bedre forberedelse kunne vi iallefall ikke fått. Vi gleder oss til å ta fatt på Hardangervidda fra Finse til Haukeli den 11. April.

 

God tur!

 

Se flere bilder her.